GL Plastics expert in 2K spuitgieten

2K spuitgieten: product spuitgieten met 2 materialen van kunststof, efficiënt en voordelig

GL Plastics

Voor bepaalde producten hebben we voor het spuitgieten 2 injectiestappen nodig. Dit noemen we 2K spuitgieten. Bij 2K spuitgieten worden twee materialen met verschillende eigenschappen, kleuren of niveaus van hardheid in één spuitgietproces verwerkt tot één eindproduct. Dit werkt kostenbesparend.

Met de 2K techniek wordt een eventuele assemblage-stap voorkomen. De keuze voor een 2K of 2 Komponenten spuitgietproces wordt voornamelijk gebaseerd op een kostenvoordeel, ontwerpeigenschappen of esthetische voorkeur.

Spuitgieten bij GL Plastics Eindhoven

Verschillende toepassingen voor 2k spuitgieten

2K spuitgieten is perfect voor combinaties van harde en zachte kunststoffen, maar ook als u 2 kleuren kunststof in één product wilt verwerken.

Voorbeelden van 2K spuitgieten zijn producten van een harde kunststof met bijvoorbeeld een 2e zachte kunststof rand die dient als afdichting (zoals bijvoorbeeld een deksel). Met de 2K spuitgiettechniek produceren we complete producten in 2 stappen. Bekende voorbeelden zijn o.a. handvatten van fietsen, tandenborstels met een harde steel en een zachte greep, bediening knoppen etc.

 

2k spuitgieten in de praktijk

Speciale matrijzen met 2 productholtes

We bouwen voor deze vorm van spuitgieten matrijzen met 2 productholtes. Tijdens het productieproces injecteren we kunststof in de ene holte van de matrijs. Als dat uitgehard is, draait de matrijs en spuiten we kunststof in de andere holte tegen het product dat in de eerst holte is ontstaan.

De voordelen van 2k spuitgieten

Bij 2K spuitgieten kunnen we met één meerdere afzonderlijke aanspuitingen een kunststof in de matrijs spuiten. Dit geeft een zeer precieze scheidingslijn tussen de verschillende materialen, denk hierbij aan het verschil in materiaalhardheid of verschil in kleuren bij kinderspeelgoed.

Uiterlijke eigenschappen

De 2K spuitgiet techniek kan uit esthetisch oogpunt aantrekkelijker zijn omdat de 2 componenten naadloos op elkaar aansluiten zodat een product in 2 kleuren uitgevoerd kan worden.

Kosten besparen

Doordat de 2K techniek montagestappen samen voegt tot één spuitgietproces, valt de kostprijs van uw product vaak lager uit.

Gebruiksconform producten

Bij de ontwikkeling van producten is gebruiksconform een belangrijk aspect. Hard kunststof is niet altijd even gebruiksvriendelijk. Het is dan mogelijk om het product af te werken met randen of een complete omhulling van zacht kunststof wat het gebruikscomfort verhoogd.

De nadelen van 2K

De eenmalige investeringskosten van 2k spuitgieten liggen hoger dan bij een enkelvoudig spuitgietproces. Deze kosten zijn echter bij een productie met hogere oplage snel weer terugverdiend. 

Niet alle kunststof combinaties zijn mogelijk omdat sommige kunststoffen onvoldoende aan elkaar hechten.

GL Plastics, uw spuitgietpartner voor 2K spuitgieten

2K spuitgieten biedt bij complexere producten veel voordelen ten opzichte van enkelvoudig spuitgieten. Het helpt effectief kosten te reduceren, assemblagetijd te verminderen, materiaaleigenschappen te combineren en een sterke verbinding tussen materialen te maken.

Wij berekenen graag voor u of 2k spuitgieten de juiste oplossing voor u is of dat een andere optie van spuitgieten meer geschikt voor uw product is.

GL Plastics adviseert u graag als 2K spuitgietpartner. Zowel bij de selectie van de geschikte materialen als bij het bepalen van de optimale verwerkingsmethode. Zo zorgen we ervoor dat het eindproduct precies aan uw verwachtingen voldoet.

Neem contact op

Vragen? Wij helpen u graag!