Ervaren spuitgietbedrijf uit Eindhoven

Polyoxymethyleen (POM) behoort tot de familie van acetalen

GL Plastics

Polyoxymethyleen (POM), ook bekend als acetaal, polyacetaal en polyformaldehide, is een thermoplastisch materiaal dat vaak gebruikt wordt om precisieonderdelen te maken die een hoge stijfheid, lage wrijving en een uitstekende dimensionele stabiliteit moeten hebben. Ze worden verkocht onder merk namen als Delrin, Celcon, Duracon, Kepital en Hostaform.

POM wordt gekenmerkt door zijn hoge sterkte, hardheid en stijfheid: ook bij lage temperaturen (tot -40 °C). Door de geringe vochtopname is POM zeer maatvast.

POM heeft van zichzelf een ondoorzichtige witte kleur, maar het is in alle kleuren te verkrijgen en/of in te kleuren. Door toevoeging van additieven kunnen bepaalde eigenschappen van POM nog “op maat “ verbeterd worden, zoals nog lagere wrijving, nog betere zelf-smerende eigenschappen, verhoging van de slagvastheid, taaiheid etc.

Polyoxymethyleen (POM) bij GL Plastics

Hoogwaardige precisieproducten worden vaak uit POM vervaardigd, onder andere vanwege de hoge slijtvastheid en een lage wrijvingscoëfficiënt.

POM-H en POMC

We onderscheiden POM in een POM homopolymeer en een copolymeer (POM-H en POMC). POM-H heeft een hogere mechanische sterkte, stijfheid, hardheid en maatvastheid dan POM-C, maar het copolymeer is beter bestandtegen hydrolyse en thermische oxidatie.

POM homopolymeer is een semi-kristallijn polymeer met een smeltpunt van 175 °C. De POM copolymeer heeft een iets lagere smeltpunt.

POM wordt gekenmerkt door hoge slijtvastheid, een lage wrijvingscoëfficiënt, hoge hitte bestendigheid en kent goede elektrische eigenschappen. Nadeel van POM is de wat lastiger verwerking as gevolg van de vrij hoge krimp en nakrimp. Lange en hoge nadruk kunnen nodig zijn. Matrijs temperatuur kan kritisch zijn. Bij hogere temperaturen is POM op de lange duur gevoelig voor hydrolyse. POM onderdelen lenen zich daardoor wat minder voor herhaalde sterilisatie of voor langdurig gebruik in warm water.

Toepassingen van het spuitgieten van POM

Typische toepassingen voor spuitgietproducten uit POM omvatten hoogwaardige technische onderdelen zoals tandwielen, omspuiten van metalen assen met POM tandwielen, tandheugels, lagers, clickbare of clipbare sluitsystemen zoals sluitingen van helmen, tassen etc. 

Het materiaal wordt veel gebruikt in de automobiel- en in de elektronicabranche. Andere toepassingen zijn  o.a. onderdelen voor kopieermachines, geldtelmachines, onderdelen van watermeters, onderdelen elektrische aandrijvingen van o.a. sluitsystemen van ramen en deuren in auto’s etc.

GL Plastics, de spuitgietpartner voor het spuitgieten van POM materialen

GL Plastics heeft jarenlange ervaring op het gebied van spuitgieten van POM materialen. Heeft u vragen over dit type kunststof en of dit de beste keuze is voor uw product? Neem dan contact met ons op en wij informeren u graag verder.

CONTACT OPNEMEN