PBT kunststof

PBT (Polybutyleentereftalaat) is een onderdeel van de polyester thermoplasten groep en is een semi-kristallijne polyester thermoplast.

Polybutyleentereftalaat PBT kunststof

PBT is een hoogmoleculair materiaal met zeer goede mechanische eigenschappen dat zich eenvoudig laat spuitgieten.

Het spuitgieten van PBT

Omdat het materiaal snel kristalliseert (het is een semi-kristallijne polyester) laat het zich makkelijk verwerken in het spuitgietproces. Door de korte cyclustijden en het verwerken op lagere temperaturen dan vele andere technische kunststoffen is het dan ook een veel ingezet materiaal. Dit thermoplastische polyester is erg vormvast nadat het gespoten is. PBT wordt voornamelijk gebruikt bij injection moulding spuitgieten.

De voordelen van Polybutyleentereftalaat

Polybutyleentereftalaat (PBT kunststof) heeft een zeer goede weerstand tegen chemicaliën op kamertemperatuur en is bestand tegen hogere temperaturen. Door deze eigenschappen worden andere thermoplastische materialen zoals polypropyleen, Nylon en POM  nogal eens vervangen door PBT. Niet alleen vormt het een ‘concurrent’ voor deze thermoplasten, maar ook voor amorfe engineering plastics zoals ABS, polysulfon (PSU) en polycarbonaat (PC).

Wij helpen u graag met uw product idee

Vergeleken met niet versterkte compounds, vertonen glasversterkte PBT soorten een twee tot drievoudige toename van de trek-, buig- en druksterkte. De versterkte materialen vertonen een goede weerstand tegen oxidatie in warme lucht, dit in tegenstelling tot Nylon 6 of Nylon 66. PBT wordt gekenmerkt door een hoge stijfheid, treksterkte en een prima dimensie stabiliteit.

PBT-spuitgieten-producten

Toepassingen van PBT

PBT vinden we terug in o.a. de volgende toepassingen:

  • Automotive industrie (sensoren, elektrische onderdelen)
  • Elektronische componenten (connectoren, schakelaars)
  • Huishoudelijke artikelen (strijkijzers, douchekop, behuizingen)

PBT wordt vaak ingezet in technische toepassingen waar een goede balans tussen kosten en materiaaleigenschappen zoals hittebestendigheid, maar ook elektrische en andere fysische eigenschappen wordt gezocht.

Dit zijn zowel producten voor onder de motorkap als producten voor aan de buitenkant van de auto, zoals de spiegelbehuizingen en de ruiterwissershouders. Een grote toename in het gebruik van PBT zien we terug in de ontwikkeling van elektronica in de auto zelf.

Een andere grote markt is de elektronica-industrie, waar men dankbaar gebruik maakt van de positieve eigenschappen als hoge warmtevervormingstemperatuur (HDT).

GL Plastics, de spuitgietpartner voor het spuitgieten van PBT

GL Plastics heeft jarenlange ervaring op het gebied van spuitgieten van PBT en andere polyesters. Heeft u vragen over dit type kunststof en of dit de beste keuze is voor uw product? Neem dan contact met ons op en wij informeren u graag verder.

Wij helpen u graag met uw product idee