Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat (PC) is een thermoplastisch polymeer dat is opgebouwd uit repeterende carbonaatstructuren. PC is een kunststof die veel gebruikt wordt in engineering- en technische kunststof toepassingen.

Het spuitgieten van PC

PC kan ten opzichte van PE, PP, PS  en ABS  over het algemeen wat hogere temperaturen verdragen en is relatief eenvoudig te spuitgieten. Het is een taai, slagvast en erg transparant materiaal. De lichtdoorlaat is ca 4 a 5% hoger dan glas. Hierdoor is het mogelijk om producten/onderdelen te produceren die zelfs helderder zijn dan glas.

Voorbeelden waarbij Polycarbonaat veel ingezet wordt

Zowel de lichttransmissie als de slagvastheid van PC vertonen een hoge duurzaamheid. Polycarbonaat wordt in een groot aantal industrieën toegepast door de veelzijdigheid, de hoge  slagvastheid en relatief gemakkelijke verwerking in het spuitgietproces.

In bijvoorbeeld de automobielindustrie wordt PC ingezet om glas en PMMA te vervangen in autolampen, remlichtunits en reflectoren. Andere branches waar veel gebruikt gemaakt wordt van PC zijn:

 • Medical 
 • De luchtvaartindustrie
 • De automomobiel industrie branche
 • Glas en tuinbouw
 • Horeca

PC-Polycarbonaat-spuitgieten

Remlichtunits en reflectoren worden geproduceerd met  polycarbonaat.

De voordelen van Polycarbonaat

PC heeft een zeer hoge lichttransmissie en is een zeer taai  en slagvast materiaal met een lange levensduur. Het is relatief goed hitte bestendig en van nature vlam dovend. Het is lichter in gewicht dan glas.

Wij helpen u graag met uw product idee

Nadelen van Polycarbonaat

Naast de voordelen heeft PC een aantal eigenschappen die nadelig kunnen zijn. Polycarbonaat heeft een slechte krasresistentie, is relatief zacht en is niet UV bestendig. Vaak wordt er bij dit soort toepassingen zoals voor de automobiel branche (kop lampen) of veiligheidsbrillen, beglazing etc.  een speciale coating (flow-coating) aangebracht om krassen te voorkomen en de UV bestendigheid te verbeteren.

Als een product in aanraking met voedingsmiddelen komt dan moet het geproduceerd worden conform de regelgeving  van de voedingsmiddelenindustrie. PC is niet BPA vrij en mag  bijvoorbeeld niet toepaste worden in drinkflessen voor baby’s. PC is matig vaatwasserbestendig, niet bestendig tegen oliën, vetten en een aantal oplosmiddelen en is erg gevoelig voor stress-cracking.

Toepassingen van PC

Polycarbonaat is redelijk  hitte bestendig en van nature vlam vertragend, door deze eigenschappen wordt het veel toegepast in elektrische componenten.

Aangezien Polycarbonaat een lager gewicht heeft dan glas, slagvast is (goed resistentie tegen hagel inslag) en een hoog lichttransmissie heeft, is er in de kassenbouw al veel glas vervangen door gecoate PC-platen. Ook CD’s en DVD’s worden geproduceerd met PC. Veel herbruikbare kunststofglazen zijn ook van PC geproduceerd.

Voorbeelden van producten / onderdelen waarbij polycarbonaat gebruikt wordt

 • Herbruikbare kunststof bierglazen 
 • Helmvizieren
 • Veiligheidsbrillen
 • Elektronica
 • Mobiele telefoons
 • Alles wat slagvast moet zijn
 • Veiligheidsglazen (kogelvrij glas)
 • Geluidswanden
 • Ramen

GL Plastics, de spuitgietpartner voor het spuitgieten van PC

GL Plastics heeft jarenlange ervaring op het gebied van spuitgieten van de Polycarbonaat (PC). Heeft u vragen over Polycarbonaat, het spuitgieten ervan en of dit de het beste materiaal  is voor uw product?  Neem dan contact met ons op en wij informeren u graag.

Wij helpen u graag met uw product idee

Wij helpen u graag!