SAN, Styrene Acrylo Nitrile

SAN, ABS en ASA zijn onderdeel van de Styreen polymeren groep. Het is een amorfe kunststof.

SAN (styreen polymeer) Amorf

SAN (Styrene Acrylo Nitrile) is een styreen co-polymeer.

Styreen en acrylonitril monomeren kunnen worden ge-copolymeriseerd tot een amorf polymeer, dat de weerbestendigheid en de weerstand tegen breuk verhoogt en barrière eigenschappen verbeterd.  Dit SAN copolymeer bevat over het algemeen 70 - 80% styreen en 20 - 30% acrylonitril. Deze combinatie geeft een betere sterkte, stijfheid en chemische weerstand dan puur polystyreen (PS), het is echter niet zo helder als polystyreen en vaak een beetje blauwige van kleur.

De kenmerken van SAN

SAN is een hard, stijf en transparant materiaal. SAN wordt gekenmerkt door een goede chemische bestendigheid, dimensionele stabiliteit, hoge hittebestendigheid en een goede verwerkbaarheid. Er zijn High Flow materialen beschikbaar. De combinatie van transparantie en weerstand tegen oliën, vetten en schoonmaakmiddelen maken SAN zeer geschikt voor gebruik in de keuken.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan mengkommen. Het wordt ook gebruikt voor de buitenwanden van thermos  kannen, voor servies, bestek, koffiefilters, potten en bekers, alsmede voor waterreservoirs, en opslagcontainers van alle soorten voedsel. Een andere voorkomende toepassing is in servies voor de vliegtuigindustrie.

SAN-styreen-polymeer-verwerking.jpg

SAN wordt veel toegepast in opslagcontainers voor voedsel.

Wij helpen u graag verder met uw product idee

Vanwege het aangename uiterlijk, bijvoorbeeld bij inkleuring, en het gemak van het bedrukken vindt men SAN vaak terug in toepassingen in de badkamer zoals tandenborstels, badkamerhulpstukken en bij cosmeticaverpakkingen. Cosmeticaproducten voor persoonlijke verzorging hebben vaak een hoogwaardige verpakking. SAN geeft een mooi oppervlak en geeft grote diepte van kleur.

SAN-styreen-polymeer-persoonlijke-verzorging.jpg

SAN wordt veel toegepast in producten voor persoonlijke verzorging.

De nadelen van SAN, Styreen Acryloniril

Een nadeel van SAN is dat de wateropname hoger is dan bij polystyreen (PS). Andere nadelen zijn het realtief lage thermische vermogen en de relatief lage slagvastigheid. SAN vergeelt sneller dan bijvoorbeeld polystyreen (PS) en is minder geschikt voor buitentoepassingen.

Andere nadelen zijn wat hogere temperaturen die bij het spuitgieten/verwerking nodig zijn en het feit dan het brandbaar is, gepaard gaande met hoge rookontwikkeling.

Het spuitgieten van SAN voor behuizingen

SAN is een harde en stijve kunststof en wordt daarom ook gebruikt voor kantoorartikelen en voor diverse industriële toepassingen. Men vindt het in alle soorten behuizingen voor bijvoorbeeld printers maar ook rekenmachines, instrumenten en lampen. Andere toepassingen zijn schalen, batterijbehuizingen en waaiers voor ventilatoren en airco’s.

SAN-styreen-polymeer-kantoor-artikelen.jpeg

Kantoorartikelen worden vaak geproduceerd met SAN Styrene AcryloNitrile.

SAN ziet er goed uit en het voelt ook goed aan. SAN is bovendien bestand tegen chemicaliën. Het is bestand tegen oliën, vetten en reinigingsmiddelen. Daarbij is het ook nog eens goed vaatwasser bestendig. Het bezit zelfs hoge weerstand tegen zuren en basen zoals die bijvoorbeeld nodig zijn zoals in bijvoorbeeld in batterijen.

Hierdoor is SAN geschikt voor toepassingen waarbij transparantie en chemische bestendigheid vereist is.

GL Plastics, de spuitgietpartner voor het spuitgieten van SAN

GL Plastics heeft jarenlange ervaring op het gebied van spuitgieten van de polymeer SAN. Heeft u vragen over dit type kunststof en of dit de beste keuze is voor uw product? Neem dan contact met ons op en wij informeren u graag verder.

Wij helpen u graag verder met uw product idee

Wij helpen u graag!